top of page

Veganistisch boodschappen doen.


Als nieuw geboren veganist kan een bezoekje aan de supermarkt erg frustrerend zijn. Overal lijkt wel melk of ei in te zitten en zit het er een keer niet in dan zit er wel gelatine in of E120 (Karmijnzuur = luizen, zijn dieren). Het vergt wat oefening en heel wat ingrediëntenlijstjes lezen maar uiteindelijk zal je merken dat je niet geheel hoeft over te stappen of online winkelen of speciaalzaakjes. En grote supermarkten als jumbo en Albert hein hebben steeds meer vegan producten en ook merken waar je het zo één, twee, drie niet van zult denken hebben zo hun heerlijke 100% plantaardige producten.


Hier een aantal tips voor boodschappen doen op zijn vegans:

- Maak een lijstje vooraf met wat je wilt eten en wat daar in moet zodat je weet wat je nodig hebt. Dit geeft weer iets meer rust en hoef je iets minder rond te lopen zoeken.

- Lees bij alles goed de ingrediënten lijst door, ook in producten waar je geen dierlijke producten in zou verwachten vind je die soms wel. Bijvoorbeeld maïzena, paneermeel, margarine en wijn.

- Koop voor je portemonnee niet te veel vervangers. Ze zijn lekker en het maakt de stap in je dieet minder groot want je hebt toch dat stukje "nep" vlees op je bord liggen. Ze zijn vaak echter ook erg duur en qua voedingswaarde hoef je het vaak niet te doen. Leer jezelf aan om in plaats van een stukje vlees bijvoorbeeld een groente spies te eten of een ratjetoe. Mij hielp het in het begin om groente in tempura te maken, die geven die extra bite en ziltigheid die in het begin snel mist.

- Haal je groentes bij de groenteboer. Daar zijn ze vaak verser, goedkoper en van lokale boeren.

- Verbouw je eigen groente in de tuin of huur een volkstuintje. Verse groentes, fruit en kruiden van eigen tuin smaken je vaak erg goed. Je kunt er zeker van zijn dat het biologisch is, je kunt er op letten dat je zo diervriendelijk mogelijk tuiniert en je hebt verse gezonde voeding + gezonde bezigheid buiten.

- Sla het vlees vak geheel over! Het maakt het niet prettiger en je hebt hier gelukkig niks meer te zoeken. - De kaasafdeling, tja heel veel is er niet maar toch kan je hier wel een stop maken, tapas olijvjes en zongedroogde tomaatjes, toastjes en amandel/vijgenspijs kan je allemaal nog gewoon van genieten. Ook hebben sommige jumbos hier hun selectie Wilmersburgerkaas staan of kan je het bestellen. Vraag ernaar het is een aanrader. - Kijk bij de goedkopen merken. Veel producten van goedkopenmerken bevatten geen ei of melk. Kan je geen brood vinden? Stokbrood, turksbrood, matzes en rijstwafels zijn altijd vegan.

bottom of page